Celem tego forum jest niesienie pomocy małżonkom przeżywającym kryzys na każdym jego etapie, którzy chcą ratować swoje sakramentalne małżeństwa, także po rozwodzie i gdy ich współmałżonkowie są uwikłani w niesakramentalne związki
|
Przesunięty przez: administrator 2008-04-25, 00:55 |
nie podoba mi się nazwa tego podforum- rozwod czy ratowanie |
Autor |
Wiadomość |
agnieszka78 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-02, 20:49 nie podoba mi się nazwa tego podforum- rozwod czy ratowanie
|
|
|
wejdzie taki jeden z drugim mąż niewierny przypadkowo i zaraz widzi ze mu tu sobie piszemy o takich alternatywach dla nich, nawet jak w wyszukiwarkę wpisze sie kryzys to wychodzi ta strona z podpisem rozwód czy ratowanie, chociaż by było odwrotnie, czyli ratowanie małżeństwa czy rozwód, ale nie-rozwód jako pierwszy
to już lepiej powinno być paszport do piekła czy ratowanie małżeństwa hihihihihi :) |
|
|
|
|
lodzia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 13:44
|
|
|
Na pewno ratowanie powinno być pierwsze
Ale czasem rozwód jest cześcią ratowania
Tak jakoś sie to dziwbnie układa |
|
|
|
|
administrator
Administrator
|
Wysłany: 2008-04-04, 14:51 Rozwód jest złamaniem przymierza - jest paszportem do piekła
|
|
|
lodzia napisał/a: | Na pewno ratowanie powinno być pierwsze
Ale czasem rozwód jest cześcią ratowania
Tak jakoś sie to dziwbnie układa |
Nie promujemy rozwodów, które są sprzeczne z nauką Kościoła katolickiego.
Mówi o tym regulamin naszego forum - punkt II 6:
Cytat: | 6. Prosimy o nie usprawiedliwianie i nie promowanie - w jakiejkolwiek formie - rozwodów cywilnych dotyczących sakramentalnych małżonków, gdyż są one zgorszeniem i godzą nie tylko w inne sakramentalne małżeństwa, ale przede wszystkim znieważają przymierze zbawcze małżonków z Bogiem. W skrajnych sytuacjach, jedynym dopuszczalnym przez Katechizm Kościoła Katolickiego rozwiązaniem jest separacja (obecna w prawie cywilnym i kanonicznym). |
Jak mówił ojciec PIO "Rozwód jest paszportem do piekła". Dlatego nie szukajmy usprawiedliwienia dla znieważania Boga przez łamanie świętego przymierza z Nim, które ma miejsce w przypadku rozwodu sakramentalnych małzonków. |
_________________ A powiadam wam: Kto się przyzna do Mnie wobec ludzi, przyzna się i Syn Człowieczy do niego wobec aniołów Bożych; a kto się Mnie wyprze wobec ludzi, tego wyprę się i Ja wobec aniołów Bożych. Każdemu, kto mówi jakieś słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie przebaczone, lecz temu, kto bluźni przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie przebaczone. Kiedy was ciągać będą do synagog, urzędów i władz, nie martwcie się, w jaki sposób albo czym macie się bronić lub co mówić, bo Duch Święty nauczy was w tej właśnie godzinie, co należy powiedzieć. (Łk 12:8-12)
Przeczytaj...
1. tradycja 12 kroków dla chrześcijan:
"Nasze wspólne dobro jest najważniejsze, indywidualny rozwój zależy od jedności grupy". |
|
|
|
|
lodzia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 20:13 wyjaśnienie
|
|
|
Ponieważ nie moge napisać w temacie w którym odpisałam, a chciałam napisać pisze tu:
Nie promuje, ani nie popieram rozwodów i też uważam że sa złe... Moje słowa miały zwrócić uwagę na aspekt ratania małżeństwa w kryzysie. A jeśli chodzi o rozwód miałam na mysli to że małżeństwem sakramentalnym się jest bez względu na wszystko.... i nawet po takim traumatycznym, przykrym, bolesnym przeżyciu jak rozwód pojednanie jest mozliwe...
Chyba musze wypowiadć się jaśniej. Przepraszam jeśli naruszyłam regulamin |
|
|
|
|
zuza [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 20:31
|
|
|
Nic nie naruszyłaś.
tu jest taka maniera- żeby profilaktycznie dowalić= ot profilaktyka.
Jakoś zrozumiałam twój post i nie odniosłam wrażenia że jesteś propagatorką.
Nie przejmuj się- tylko przyzwyczaj- wypowiedzi proste jak konstrukcja cepa- ot profilaktycznie lodziu- żeby jasno jak w południe było.
I zgadzam się z tobą- że czasami rozwód jest metodą ratowania- i wiem- że obskoczyc mogę- ale tak uważam i wcale się tego nie wstydzę..
Co nie oznacza że jestem propagatorką . Przypominam- nieustannie- profilaktycznie |
|
|
|
|
lodzia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:07
|
|
|
no tak profilaktyka
tylko profilaktyka to powinna być przed kryzysem, żeby kryzysu nie było.... ja jak bym była mądrzejsza to by nie było... ale się trochę za późno naumiałam;) |
|
|
|
|
Ola2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:17
|
|
|
Mimo wszystko, dziękuję Ci Lodziu, że przynajmnie Ty nie skazałaś mnie za życia na ognie piekielne, bo ja ... jestem po rozwodzie.
P.S. Oczywiście, Zuzie, też, ale ona o tym wie. |
|
|
|
|
lodzia [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:29
|
|
|
A co "po rozwodzie" to jakimś gorszym sie jest??
Ola2, no co Ty? Ty chyba nie masz wątpliwości, że jesteś OK?
Nie można klayfikować ludi na tych "po rozwodzie" i w "trakcie małżeństwa"
na bialych i czarnych... jakiś absurd:( |
|
|
|
|
Ola2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:36
|
|
|
Już nie mam wątpliwości, dopóki są ludzie, którzy myślą tak jak Ty. Dzięki, Lodzi |
|
|
|
|
zuza [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:40
|
|
|
Ola2 napisał/a: | Już nie mam wątpliwości, dopóki są ludzie, którzy myślą tak jak Ty. Dzięki, Lodzi |
No wiesz?
Olcia!
Przeca powinnaś wiedziec że ja jestem permanentna "biała murzynka" |
|
|
|
|
nałóg [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 09:25
|
|
|
Nie jestem fanem rozwodów........ale w niektórych wypadkach to jedyne(może nie najlepsze) rozwiązanie.Nie ma dobrych -poza zarzegnaniem kryzysowi .
Najwazniejsze jest co po rozwodzie........................ |
|
|
|
|
Ola2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 10:00
|
|
|
Niestety, mimo że nie jestem fanką rozwodów, jestem po rozwodzie.
Nie zawsze się ma to, co by się chciało. |
|
|
|
|
Andrzej
Mąż jednej żony
Imię małżonka/i: Kama
Staż małżeński: 31 Dołączył: 22 Mar 2006 Posty: 412 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-05, 18:38 Rozwód obraża Boga - powiedział dzisiaj Benedykt XVI
|
|
|
nałóg napisał/a: | Nie jestem fanem rozwodów........ale w niektórych wypadkach to jedyne(może nie najlepsze) rozwiązanie.Nie ma dobrych -poza zarzegnaniem kryzysowi .
Najwazniejsze jest co po rozwodzie........................
Nie jestem fanem rozwodów........ale w niektórych wypadkach to jedyne(może nie najlepsze) rozwiązanie.Nie ma dobrych -poza zarzegnaniem kryzysowi .
Najwazniejsze jest co po rozwodzie........................ |
A możesz podać takie konkretne przykłady, kiedy rozwód cywilny sakramentalnych małżonków jest jedynym rozwiązaniem, biorąc naturalnie pod uwagę wszystkie aspekty, a więc m. in. fakt obecnej w prawie cywilnym i kanonicznym alternatywnej pod względem ochrony prawnej separacji, zgorszenie związane z nakręcaniem w społeczeństwie spirali rozwodowej, no i co najważniejsze złamanie w swym przynajmniej zewnętrznym wyrazie przymierza z Bogiem i współmałżonkiem?
Innymi słowy, czy mógłbyś wskazać takie konkretne przykłady rozwodów cywilnych sakramentalnych małżonków, które byłyby mniejszym złem niż zło wynikające ze złamanie przymierza z Bogiem i mniejszym zarazem złem od zła wynikającego ze zgorszenia rozwodowego skutkującego krzywdą innych małżonków i ich dzieci (wiemy, że rozwody są zaraźliwe)?
Czy jest coś w tekście Czy wolno katolikowi zgodzić się na rozwód? oraz W skrajnych sytuacjach: dlaczego separacja a nie rozwód? co budzi Twój sprzeciw?
O pladze aborcji i rozwodów, o etycznej ich ocenie – o obrażaniu Boga mówił dzisiaj papież Benedykt XVI. |
_________________ "Módl się tak, jakby wszystko zależało od Boga, a działaj, jakby wszystko zależało tylko od ciebie" (Święty Ignacy Loyola)
"Najpierw modlitwa, potem przebłaganie, dopiero na trzecim miejscu - daleko "na trzecim miejscu"- działanie" (Święty Josemaria Escriva)
„Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia” (List św. Pawła do Filipian 4:13)
„I nie uczynił tam wielu cudów z powodu ich niewiary” (Ew. Mateusza 13:58)
"Przysięga małżeńska i jej konsekwencje" - ks. dr Marek Dziewiecki
www.sychar.org ::: www.skype.sychar.org ::: www.rws.sychar.org
|
|
|
|
|
Ola2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-05, 18:50
|
|
|
No i historia zatoczyła szeroki łuk i wróciła do punktu wyjścia.
Po co pytać się Nałoga, skoro się zna odpowiedzi na te pytania, zwłaszcza że podpowiedź w formie linków dołączone.
Po co? Przecież jeżeli ktoś będzie miał inne zdanie, to się go wykasuje lub zamknie wątek.
Czy nie lepiej i zdrowiej byłoby napisać, że kościół ma określone rygorystyczne zdanie w tym temacie, podając linki, zamiast podpuszczać do dyskusji, która i tak będzie ucięta? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|