Celem tego forum jest niesienie pomocy małżonkom przeżywającym kryzys na każdym jego etapie, którzy chcą ratować swoje sakramentalne małżeństwa, także po rozwodzie i gdy ich współmałżonkowie są uwikłani w niesakramentalne związki
|
List Pasterski Episkopatu Polski Niedziela Świętej Rodziny |
Autor |
Wiadomość |
Metanoja1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 13:54
|
|
|
więc nie ma co gadać po próżnicy |
|
|
|
 |
Bożena123 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 14:11
|
|
|
Jezus powiedział do swoich uczniów-
Czuwajcie więc, bo nie wiecie, kiedy pan domu przyjdzie: z wieczora czy o północy, czy o pianiu kogutów, czy rankiem. By niespodzianie przyszedłszy, nie zastał was śpiących. Lecz co wam mówię, mówię wszystkim: Czuwajcie”.
albo to 3 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. 54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. 55 Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. 56 Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. 57 Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez9 Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. 58 To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki». 59 To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum. pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lea [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 14:33
|
|
|
Metanoja1 napisał/a: | kłamcą jest człowiek, kiedy myśli o sobie tak pewnie w stylu: "Ja wiem, jakim jestem porządnym człowiekiem. Cechuje mnie zawsze zwykła przyzwoitość i szacunek dla drugiego człowieka. Wiem na co mnie stać. Takiej wstrętnej rzeczy (jak Ci katolicy, obłudnicy), to ja nigdy bym nie zrobił, haha. "
Taki człowiek sam siebie okłamuje i nie ma w nim prawdy. I to jest początek, ale jego końca właśnie. Nie spotka się z Bogiem, jest w iluzji i z niej może nie wyjść do końca życia. Nie odkrył choćby potencjału głębi swojej nieprawości. |
Metanoja1,
Ludzie niewierzący, których znam nie myślą tak, jak opisałaś powyżej
Nie wiem skąd takie negatywne założenie w stosunku do niewierzących?
Skąd założenie, że robią to, co chce szatan?
JolantaElżbieta napisał/a: |
żyją bez Boga, to nie ma tam nic do roboty, sami robią to co on chce |
Jesteście na 100% przekonane, że tacy ludzie nigdy nie spotkają Boga?
Bo ja nie. Być może spotkają Go dopiero po śmierci.
Nigdy nie wiadomo do końca dlaczego ktoś jest niewierzący?
Z jakich przyczyn, powodów, względów nie umie/nie potrafi/nie chce uwierzyć?
Ja tego nie wiem, niektórzy mówią, że bardzo by chcieli, ale nie potrafią.
Każdy człowiek ma wpisane w sercu/umyśle prawo naturalne, a jego główną ideą jest idea dobra
Rz 2,12-16: "Bo gdy poganie, którzy Prawa nie mają, idąc za naturą, czynią to co Prawo nakazuje, chociaż Prawa nie mają, sami dla siebie są Prawem. Wskazują oni, że treść Prawa wypisana jest w ich sercach, gdy jednocześnie ich sumienie staje jako świadek, a mianowicie ich myśli na przemian ich oskarżające lub uniewinniające." (14-15)
O ludziach niewierzących mówi też Konstytucja dogmatyczna o Kościele"Lumen Gentium":
"KK16 Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie. Cokolwiek bowiem znajduje się w nich z dobra i prawdy, Kościół traktuje jako przygotowanie do Ewangelii i jako dane im przez Tego, który każdego człowieka oświeca, aby ostatecznie posiadł życie"
Dobrze napisał balwanek1 - przed Bogiem wszyscy jesteśmy równi
Polecam lekturę znanej mi świeckiej dominikanki:
http://blog.dominikanie.p...-niewierzacych/
Pozdrawiam
Lea |
|
|
|
 |
Metanoja1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 15:08
|
|
|
Lea, pozwól, że odpowiem Ci, jeśli Ty odpowiesz również mi na zadane pytanie wcześniej dotyczące Psalmu 127. |
|
|
|
 |
JolantaElżbieta [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 15:22
|
|
|
Lea napisał/a: |
Skąd założenie, że robią to, co chce szatan?
JolantaElżbieta napisał/a: |
żyją bez Boga, to nie ma tam nic do roboty, sami robią to co on chce |
|
Jakie jest najważniejsze przykazanie z Dekalogu, no jakie? |
|
|
|
 |
grzegorz_ [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 15:25
|
|
|
Zbytnia religijność może powodować popadanie w pewną pychę, albo inaczej mówiąc faryzeizm.
Ja- ten dobry i oni Ci źli.
Nie wiemy, czy kiedyś Bóg nas rozliczy z tego ile razy byliśmy w kościele, ile razy przyjeliśmy komunię, ile razy odmówiliśmy rózaniec, czy też....
z tego jakimi byliśmy ludźmi.
W końcu przecież najważniejsze jest przykazanie miłości, a nie ile razy sie ktoś modli |
|
|
|
 |
JolantaElżbieta [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 15:38
|
|
|
grzegorz_ napisał/a: | Zbytnia religijność może powodować popadanie w pewną pychę, albo inaczej mówiąc faryzeizm.
Ja- ten dobry i oni Ci źli.
Nie wiemy, czy kiedyś Bóg nas rozliczy z tego ile razy byliśmy w kościele, ile razy przyjeliśmy komunię, ile razy odmówiliśmy rózaniec, czy też....
z tego jakimi byliśmy ludźmi.
W końcu przecież najważniejsze jest przykazanie miłości, a nie ile razy sie ktoś modli |
"Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną." |
|
|
|
 |
monis [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-07, 15:45
|
|
|
28 Zbliżył się także jeden z uczonych w Piśmie, który im się przysłuchiwał, gdy rozprawiali ze sobą. Widząc, że Jezus dobrze im odpowiedział, zapytał Go: «Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań?» 29 Jezus odpowiedział: «Pierwsze jest9: Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden. 30 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. 31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych». 32 Rzekł Mu uczony w Piśmie: «Bardzo dobrze, Nauczycielu, słusznieś powiedział, bo Jeden jest i nie ma innego prócz Niego. 33 Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary». 34 Jezus widząc, że rozumnie odpowiedział, rzekł do niego: «Niedaleko jesteś od królestwa Bożego». I nikt już nie odważył się więcej Go pytać. MK 8,28-34
Będziemy sądzeni z miłości. |
|
|
|
 |
dakota [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 09:30
|
|
|
grzegorz_ napisał/a: | Zbytnia religijność może powodować popadanie w pewną pychę, albo inaczej mówiąc faryzeizm.
Ja- ten dobry i oni Ci źli. |
Dokładnie.
grzegorz_ napisał/a: | Nie wiemy, czy kiedyś Bóg nas rozliczy z tego ile razy byliśmy w kościele, ile razy przyjeliśmy komunię, ile razy odmówiliśmy rózaniec, czy też....
z tego jakimi byliśmy ludźmi. |
Bóg nas rozliczy z Miłości a nie jakimi byliśmy ludźmi
Bo dla każdego być "dobrym" oznacza co innego.
Bóg ma dla każdego plan zbawienia.
Panie obyś był Miłosierny a Twoje Miłosierdzie przed Sprawiedliwością kroczy i obyśmy Ci co upadamy w Twojej Łaskawości znaleźli pocieszenie.
Pozdr
Dakota |
|
|
|
 |
Jacek-sychar [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 10:03
|
|
|
Pan jest miłosierny, ale również sprawiedliwy. Pamiętajmy o tym, żeby ufając jemu miłosierdziu, nie lekceważyć jego przykazań.
Była tutaj mowa, że Bóg nie będzie nas rozliczał z tego, ile razy byliśmy w kościele. Czy naprawdę? Przecież jest przykazanie "Pamiętaj, abyś dzień święty święcił". To znaczy, że wtedy mamy obowiązek być w kościele (a nie w galeriach handlowych).
Jeżeli ktoś ma ochotę, polecam artykuł pod tytułem "Sprawiedliwość czy miłosierdzie":
http://www.milosierdzieboze.pl/sprawiedliwosc.php
I jeszcze cytat z dzienniczka św. Faustyny:
Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym sercem moim, wpadną w sprawiedliwe ręce moje |
|
|
|
 |
balwanek1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 17:40
|
|
|
Jacek-sychar napisał/a: | Przecież jest przykazanie "Pamiętaj, abyś dzień święty święcił". To znaczy, że wtedy mamy obowiązek być w kościele (a nie w galeriach handlowych). |
W galeriach jasne że NIE
-ale jak było objawienie i stało się :
przykazania-kościołów nie było.
Zatem to nie o takie święcenie chodzi dnia świętego Jacku.
I Bóg będzie nas rozliczał z prawdy,z tego co w sercu a nie z MONOLITU POZERKI.........
lepiej być na Pańskim stole zwykłą woskową świecą niż złoto -jaśniejącym lichtarzem.
Wiara to nie furkot,przepych,głośne hasła,lawina mądrych zdań-wiara to cisza i w każdej minucie
własną postawą tworzenie jej.
Oczy Pana widza wszystko i sprawiedliwie będziemy sądzeni...
i ostatni raz napiszę..
Ostani wejda pierwszymi do Królestwa Niebieskiego |
|
|
|
 |
kinga2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 18:35
|
|
|
balwanek1 napisał/a: | -ale jak było objawienie i stało się :
przykazania-kościołów nie było. |
Bylo,bylo nigdy nie zniklo , zas zamiast wspolczesnych kosciolow Swiatynia i synagogi, a potem koscioly, zbory czy wspolnoty w zaleznosci jak chcesz to nazywac. |
|
|
|
 |
balwanek1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 19:05
|
|
|
kinga2 napisał/a: | Bylo,bylo nigdy nie zniklo , zas zamiast wspolczesnych kosciolow Swiatynia i synagogi, a potem koscioly, zbory czy wspolnoty w zaleznosci jak chcesz to nazywac. |
Co było??
Czy zbawiciel narodził się w pięknej oświetlonej katedrze na złotych atłasach?
Czy Jezus głosił słowo Boże w świątyniach?
czy raczej wywracał tam stoły?
Nic nie było -to ludzie kochają MONUMENTALNY STYL wznoszenie figur,przepych,głoszenie wielkich haseł
Jednym słowem POZERKA
mówimy sami dużo-ale nie słuchamy drugiego.
I aby podnieść do rangi nasze słowa argumentujemy..argumentujemy
tak by szło tylko po naszej myśli.
Co nie nasze w zrozumieniu-odrzucamy,stopujemy,czasem kpimy.
A gdzie słowa choćby naszego Jana Pawła II.........
człowieku zatrzymaj się choć na chwilę .................... |
|
|
|
 |
balwanek1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2016-01-08, 19:14
|
|
|
c.d
No to chociaż raz zatrzymajcie się szacowni moderatorzy
i dajcie mówić...mówić tym co czuja inaczej
wysłuchajcie ich chociaż raz w całości i do końca |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 8 |
|
|