Uzdrowienie Małżeństwa :: Forum Pomocy SYCHAR ::
Kryzys małżeński - rozwód czy ratowanie małżeństwa?

Damskie sprawy - Z zakonnej kuchni

Anonymous - 2010-12-02, 13:01
Temat postu: Z zakonnej kuchni
Sporo ciekawych przepisów , w tym b. oryginalnych np. śledzie z bananami :->

http://www.niedziela.pl/d...863200000001026

Anonymous - 2010-12-02, 13:05

Agnieszka napisał/a:
b. oryginalnych np. śledzie z bananami

Ale wyżerka, lubię śledzie i banany-spru bóję. Mniam. :mrgreen:

Anonymous - 2010-12-12, 18:30

I co Kinia , jak tam śledziki ? :-)
Anonymous - 2010-12-12, 19:20

Ostatnie jakie kupiłam były niezjadliwe, wiec chwilowo jeszcze ta degustacja przede mną.Zresztą zapomniałam wtedy o kupnie bananów. :mrgreen:
Anonymous - 2010-12-12, 19:46

Placek serowo-orzechowo-kokosowy
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji"

Trudność: trudny

Składniki

CIASTO SEROWE:

• 60 dag sera

• 6 jaj

• 25 dag cukru pudru

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

• 12 dag margaryny

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


CIASTO KOKOSOWE:

• 4 białka

• 15 dag cukru

• 15 dag kokosu

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej


CIASTO ORZECHOWE:

• 4 jaja

• 1 łyżka kakao

• 10 dag mielonych orzechów

• 10 dag cukru

• 3 łyżki mąki pszennej

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania

CIASTO SEROWE:

1. Ubić pianę z białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, proszek i pianę z białek.

CIASTO KOKOSOWE:

1. Ubić białka. Dodać cukier, mąkę i kokos.

CIASTO ORZECHOWE:

1. Ubić białka. Dodać cukier, żółtka, orzechy, mąkę i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:

1. Ciasto serowe - ciasto kokosowe – ciasto orzechowe. Piec w temp ok. 180 C przez 60 min.

Anonymous - 2010-12-12, 21:56
Temat postu: szarlotka
No dobrze... to ja trochę wejdę (mam nadzieję, że nie z butami) w to damskie królestwo i podam przepis na szarlotkę (na licencji mojej teściowej; pozdrawiam Cię, Mamo, chociaż wiem, że i tak nie masz internetu :-) ):

SZARLOTKA
najlepsza z antonówek, ale mogą być renety; zimą to chyba zostają gotowe masy ze słoików...

ciasto półkruche:

0,5 kg mąki krupczatki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła ekstra (podobno może być margaryna, ale ja tam takich dodatków nie lubię)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki ugniatamy jak najszybciej; im dłużej ugniata się ciasto, tym gorzej wychodzi. Najlepiej zrobić wieczorem, na dzień wcześniej zanim będziemy piec ciasto. Ciasto wkładamy do foliowej torebki i do lodówki. Ważne jest tempo, najlepiej jak uwiniemy się w ciągu pół godziny z ugnieceniem ciasta i włożeniem do lodówki, cała szarlotka będzie wtedy najsmaczniejsza.

następnie:
1,5 kg jabłek - cienko pokroić i umieścić w garnku z odrobiną wody, 4 - 5 łyżek stołowych cuku, poddusić na małym ogniu tak, by się rozpadły, ale nie musi się zrobić jednolita masa, następnie ochłodzić i dodać mnóstwo skórki pomarańczowej, cynamon i cukier waniliowy - z pół torebki, do smaku (skórkę pomarańczową najlepiej zrobić samemu, bo ciasto wyjdzie lepsze)

Samo ciasto i jabłka można zrobić dzień wcześniej, to następnego dnia będzie tylko pieczenie. Ciasto będzie lepsze, a masa jabłkowa będzie schłodzona.

następnie:
1. wykładamy blachę w kształcie prostokąta papierem do pieczenia, względnie smarujemy tłuszczem i rozsypujemy dużą ilość bułki tartej
2. wylepiamy blachę 2/3 ilości ciasta (ciasto kroimy nożem w plastry, jak wędlinę i te plastry kładziemy na blachę, a potem uzupełniamy by dno nie miało dziur), robimy w cieście dziurki widelcem i rozsypujemy na wierzch bułkę tartą, w którą nieco wsiąknie nadmierna wilgoć z masy jabłkowej
2. wykładamy na to ochłodzoną masę jabłkową
3. ubijamy pianę z 4 białek, które zostały poprzedniego dnia z jajek, do której - po ubiciu - dodajemy łyżkę stołową mąki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze nieco do uzyskania jednolitej masy
4. wykładamy pianę na warstwę masy jabłkowej i wyrównujemy do poziomej warstwy
5. 1/3 ciasta, która została ścieramy na tarce bezpośrednio na to co mamy na blasze

Całą blachę nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 st. C (jak jest folia aluminiowa to spokojnie może być 200 st. C). Pieczemy około 45 - 50 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze parę do 10 minut, by wierzch ciasta uzyskał ładny, złoty kolor.

Po upieczeniu i ochłodzeniu można posypać z wierzchu cukrem pudrem używając sitka, ale jak ktoś nie lubi, jak jest zbyt słodko, to można sobie darować.

Uwaga: jabłka bywają różne, najlepiej by nie było zbyt dużo wody w masie, więc warto podduszać bez przykrycia, żeby woda nieco odparowała.

Smacznego!

Anonymous - 2010-12-13, 10:27

JABŁECZNIK

Ciasto:

- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

- 1500g jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. galaretki cytrynowej

Ponadto:

- papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Ciasto:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając zółtka i cukier.
2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, delikatnie wymieszać.
3. Połączyć z olejem i octem.
4. Ciasto wlać do wyłożonej papierem formy o wymiarach 26cm x 36 cm
5. Piec 20 min w temp. 170 st. C


Masa jabłkowa:
1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, zasmażyć z cukrem i galaretką.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż (można upiec je dzień wcześniej), przełożyć ostudzoną masą jabłkową. Dowolnie udekorować. Może być galaretka i kandyzowane owoce.

JA dekoruję tak:
Potrzebna śmietanka 36% (O,5 l), galaretka, orzechy włoskie. Śmietanę ubijam z niewielką ilością cukru pudru, dodaję do niej galaretkę cytrynową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (nie za mało, żeby nie było grudek), ostudzoną (trzeba mieszać i uważać, żeby nie stężała) - pokrywam nią ciasto, na wierzch sypię pokrajane drobno orzechy włoskie, po czym wstawiam ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień, kiedy mocno schłodzi się. Smakuje super, wygląda pięknie i jest bardzo delikatne.
Proszę nie zrażać się zaglądając do piekarnika, że ciasto słabo rośnie. Tak ma być :-D

SMACZNEGO :-P

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Anonymous - 2010-12-13, 18:33

Poszukam przepisu na pierniczki.....mam juz przyprawy
będę piekła by skruszały na Wigiię :-D

[ Dodano: 2010-12-13, 18:45 ]
http://slodkowytrawnie.bl...Pierniczki.html

Anonymous - 2010-12-13, 22:51

Jarek , nie przepuścimy Ci tej szarlotki :lol:

Będziesz teraz - Jarek od szarlotki - w kategoriach kulinarnych rzecz jasna .

Kasia1 jest Kasią od rafaello, Marek od kurczaka z jabłkami chociaż tak naprawdę to tez od jakiegoś ciasta bo to mielismy okazję skosztować ...nie pamiętam juz jakie to ciasto ...ale jakies kruche chyba...

Czekamy Jarku na degustację :->

Anonymous - 2010-12-13, 23:31

Przywiozę na Sylwestra :)
Anonymous - 2010-12-15, 08:17

Agnieszka napisał/a:
Marek od kurczaka z jabłkami chociaż tak naprawdę to tez od jakiegoś ciasta bo to mielismy okazję skosztować ...nie pamiętam juz jakie to ciasto ...

kto miał okazję skosztować, to skosztował... ja tylko z opowieści wiem, że Marek piecze pyyyysznego murzynka :lol:

Anonymous - 2010-12-15, 09:44

No pewnie, że Murzynka, był pyszny, coś mnie zaćmiło, że nie pamiętałam....Dzięki Kasia, masz pamięć doskonałą :->
Anonymous - 2010-12-15, 21:41

Ja polecam ciasto balowe :-)
Biszkopt 4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z cukrem dodają c stopniowo żółtka i mąkę na końcu dodać proszek do pieczenia
Masa budyniowa 2,5 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
3/4 szkl mąki
Zagotować 1,5 szkl mleka w pozostałym mleku zrobić mąkę z cukrem i żółtkami i ugotować budyń Gdy budyń nieco ostygnie utrzeć z margaryną
Dodatkowo pół litra śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
opakowanie śmietanki fixi
gorzka czekolada
3 paczki herbatników
1 duża paczka krakersów
1 puszka krówki jest to skarmelowane mleko o smaku krówki
Śmietane ubić z dodatkiem cukru i śmietanki fixi
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową na niej ułożyć herbatniki na herbatniki rozmarować karmel i ułożyć krakersy na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać czekoladą
Karmel najlepiej jest wyjąć z puszki do garnka i podgrzewać jest to szybsza metoda
Polecam jest to ciast bardzo dobre syte biszkopt można upiec dzięń wcześniej


Smacznego :-) :-P :-P


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group