Styczeń -Intencje Papieskie
Intencja ogólna
Aby młodzież umiała posługiwać się nowoczesnymi środkami społecznego przekazu z korzyścią dla własnego rozwoju osobistego oraz lepszego przygotowania się do służby społeczeństwu.
Intencja misyjna
Aby każdy wierzący w Chrystusa uświadomił sobie, że jedność wszystkich chrześcijan stanowi konieczny warunek skuteczniejszego głoszenia Ewangelii.
----------------------------------------------------------------------------------
Intencja RYCERSTWA NIEPOKALANEJ
Abyśmy umieli być narzędziami pokoju i pojednania w rodzinie, w naszych wspólnotach, miejscu pracy.
Piątek, 1 stycznia; Uroczystość Świętej Bożej Rodzicielki Maryi;
Lb 6, 22-27; Ps 67; Ga 4, 4-7; Łk 2, 16-21
''Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie Matki.''
Rodzicielstwo – jedni pragną go niczym skarbu, inni już na sam dźwięk tego słowa mocno się wzdrygają. Tymczasem trzeba je docenić i traktować jako dar Boga. Taką drogę przyjścia na świat wybrał przecież Jezus. Dzięki Niemu znamy najbezpieczniejsze miejsce na świecie, miejsce także naszego schronienia –
w bliskości serca Maryi Matki.
Wszystkie otrzymane od Was intencje na styczeń przekazałam "agnisze", która zajmuje się działem Różańca i zgodziła się mnie zastąpić.
Życzę Wam wiele błogosławieństwa i łask Bożych w Nowym Roku oraz nieustającej opieki Maryi.
Z pamięcią w sercu i modlitwie.
Miriam.