Celem tego forum jest niesienie pomocy małżonkom przeżywającym kryzys na każdym jego etapie, którzy chcą ratować swoje sakramentalne małżeństwa, także po rozwodzie i gdy ich współmałżonkowie są uwikłani w niesakramentalne związki
Szalony wicher z pustyni wieje
Pulsuje bólem moje serce
Nie rozumiem tego co się dzieje
Ostatkiem sił przekraczam próg nadziei
Weź sobie ten Talent weź i zrób z nim co zechcesz
Obracaj nim zgodnie z wolą Twą
On jest Twój, jest Twój
On jest cały Twój
Wiem, że oddam/znajdę życie przyjmując słowo Twe
Na zewnątrz ciemność, wewnątrz ciemno
Myśli i słowa nie znaczą już nic
Swym bólem wołam, wołam do Ciebie
Ostatkiem sił miłuję Miłość Twą
"„Amen, tak zgadzam się” to w zasadzie pieśń Maryjna, choć imię Miriam nie pojawia się w tekście.
Tekst pieśni odwołuje się do przypowieści Jezusa o talentach z Ewangelii Mateusza, która w życiu Maryi w przedziwny sposób zrealizowała się pod krzyżem. Jezus jest Tym Talentem, który Miriam dostała od Ojca i była gotowa „puścić Go w obrót”, wypuścić z rąk, dzięki czemu przyniósł on nieskończony zysk.
Pieśń jest pełna bólu – śpiewamy ją z wszystkimi, którzy utracili kogoś kogo bardzo kochali lub coś, co było dla nich bardzo cenne. Razem z Miriam nauczmy się wypuszczać z rąk naszych bliskich i owoce naszej pracy, przyjmować wolę Ojca, która czasem KRZYŻUJE nasze plany...
On jest Twój, cały Twój – to dyskretne nawiązanie do Jana Pawła II, którego już nie możemy widzieć, a bardzo za nim tęsknimy.
Zwróćmy także uwagę, na różnicę w tekście pomiędzy słowami: ciemność i ciemno. Choć Golgota pozornie staje się chwilą zwycięstwa ciemności, to w duszy Maryi nie ma ciemności. Jest ciemno – to określenie odnosi się do Jej emocji, a nie do ducha.
Ta pieśń razem z „Pomódl się Miriam” oraz „Nie płacz Miriam” stanowi pewną całość.
W „Pomódl się” – prosimy o przyspieszenie naszego umierania (abyśmy nie czekali z umieraniem do chwili naszej śmierci fizycznej).
W „Amen” to się realizuje.
W „Nie płacz” jest już obecna nadzieja zmartwychwstania." (Marcin Gajda)
Nie płacz, nie płacz Miriam
Nie płacz, nie płacz Miriam
Ale weź śpiące ciało i je w moim sercu złóż
Niech śpi, niech śpi niech odpocznie we mnie już
Spójrz Miriam oto miejsce w pobliżu
Jestem tu i czekam
Niech wonność twych modlitw wypełni
Przestrzeń w moim sercu
Wypełnij te grotę, gdzie lękam się zajrzeć
Nikt dotąd nie odważył się tu wejść
Obumarłe, bezbronne i samotne
Ziarno we mnie złóż
Zroś je i użyźnij łzami
Twoich czułych modlitw
Oczekuj, oczekuj milczeniem okryta
Oczekuj, choć nie czeka już nikt
"Inspiracją dla tekstu tej pieśni jest niezwykły opis złożenia do grobu Jezusa umieszczony w Ewangelii św. Jana. U nas tym „miejscem w pobliżu” jest serce człowieka - grota, w której jeszcze nie było nikogo.
Pieśń jest modlitewnym wołaniem o wstawiennictwo Maryi, aby to Ona składała w nas Słowo, Swego umiłowanego Syna, ziarno, które może wnieść nowe życie w nasze ciemności.
To walc, aż chce się tańczyć i modlić (wypróbowaliśmy z Moniką-żona). Ta pieśń jest pełna nadziei zmartwychwstania!" (Marcin Gajda)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum