Celem tego forum jest niesienie pomocy małżonkom przeżywającym kryzys na każdym jego etapie (także po rozwodzie i
gdy współmałżonkowie są uwikłani w niesakramentalne związki), którzy chcą ratować swoje sakramentalne małżeństwa
Portal  AlbumAlbum  NagraniaNagrania  Ruch Wiernych SercRuch Wiernych Serc  StowarzyszenieStowarzyszenie  Chat  PolczatPolczat
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
przepis na szarlotkę :-)
Autor Wiadomość
kasia1
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-21, 17:53   przepis na szarlotkę :-)

Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 margaryna,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,

- 10-12 niedużych jabłek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- cynamon,

- 4-6 białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru.

Jak przyrządzić?
Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i znów posiekać. Potem dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ewentualnie trochę podsypać mąką. Zawinąć w folię i do lodówki. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Formę dużą, taką mniej więcej 23-24/35-38 cm wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość blaszki z zapasem na brzegi.(powinno zostać jeszcze trochę ciasta do starcia na wierzch).Wyłożyć blaszkę tym ciastem, robiąc takie właśnie 2 cm brzegi. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć jabłka. Posypać je obficie cynamonem i cukrem waniliowym. Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną na bardzo sztywną pianę i rozsmarować ją na startych jabłkach. Zetrzeć resztkę ciasta na dużych oczkach i gotowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy tak około 50 minut choć mnie się zdarza i dłużej. Piana nabierze lekko brązowego koloru. Jeśli zaraz po upieczeniu ukroimy kawałek ciasta wyjmiemy to na dnie blaszki zobaczymy sok który wyciekł z jabłek i który stanowi cały sekret udanej szarlotki. Ciasto wspaniale nasiąkło nim i nie będzie twarde. Sok trzeba zebrać i zacząć się delektować ciepłą najlepiej szarlotką :))


To jest przepis ściągnięty z internetu … tyle, że 200 stopni to za dużo, za pierwszym razem lekko spaliłam. Teraz piekę w 160 stopniach ok. 60-70 min… Najlepsze są jabłka Szara Reneta, ale trudno je dostać, więc daję 2 duże słoiki (u mnie są takie 720g) jabłek prażonych. Zamiast wałkować ciasto na spód, ścieram na dużych oczkach i zapiekam 15 min. Dalej, jak w przepisie.
SMACZNEGO :-) )
 
     
zuza
[Usunięty]

Wysłany: 2008-07-21, 18:36   

ołć!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Wygląda SMACZNIE HE HE HE
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,01 sekundy. Zapytań do SQL: 10