Celem tego forum jest niesienie pomocy małżonkom przeżywającym kryzys na każdym jego etapie (także po rozwodzie i gdy współmałżonkowie są uwikłani w niesakramentalne związki), którzy chcą ratować swoje sakramentalne małżeństwa
Wysłany: 2008-05-13, 09:18 pozew o rozwód a podział majątku
Proszę o poradę. Z domu wyprowadziłem się we wrześniu 2007. Niestety mojego małżeństwa nie udało się uratować.
Teraz pozostaje rozwód. Ja zostawiłem żonie mieszkanie i samochód, sam wynajmuję mieszkanie. Płacę jej uzodnione alimenty co miesiąc. Kontaktów z dziećmi mi nie utrudnia.
Wszystkie aspekty związane z rozwodem uzgodniliśmy z żoną. Pozew chcemy złożyć wspólnie. Nie wiemy jednak jak to zrobić, aby załatwić i rozwód i uzgodniony podział majątku, tak aby ponieść jak najmniejsze koszty i ile mniej więcej one mogą wynosić.
Proszę o poradę osoby zorientowane.
Maria Anna [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-13, 09:33
Skieruję Ciebie na forum gazeta
Rozwód i co dalej.
miriam [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-13, 10:22
No myslę ,że się zapomnieliście----celem tego forum nie jest promowanie rozwodów i to jak najmniejszym kosztem w dodatku !!!
Mamy sobie pomagać w ratowaniu małżeństwa i w jego odrodzeniu .
,,Jedynym wyjściem dla katolika w sytuacjach , w których wspólne zycie małżonków z jakichś prawdziwie poważnych przyczyn staje sie niemożliwe , staje sie tylko separacja, czyli rozdzielenie małżonków bez zrywania samego małżeństwa .
Ale i separacja jest złem "koniecznym" z punktu widzenia istoty małżeństwa, które powinno być trwałą jednością mężczyzny i kobiety"
Karol Wojtyła -"Miłość i odpowiedzialność"--rozdz. pt Małżeństwo --Monogamia a nierozerwalność .
Zachęcam do lektury!
Pozdrawiam .Miriam.
Maria Anna [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-13, 12:23
Nie zapomnielismy się;) Pan się zapomniał jak juz:) i dostał namiary- dlatego...:)
dan73 [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-13, 14:17
Myślę, że się nie zrozumieliśmy. Walczyłem o to małżeństwo. Żona ani myśli się zgodzić na separację, natomiast chce rozwodu. Czy całe życie mam mieszkać w wynajętym mieszkaniu, bez szans na to, aby dzieciom zapewnić godziwe warunki u mnie gdy się spotykamy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum